Salvadors de llibertats

A quarts de set d’ahir, mitja hora abans de plegar veles, després de nou horetes i mitja treballant (sí, d’acord en un indret idíl·lic, quina sort, però són nou horetes i mitja igualment) truca un noi. Ahir (o sigui diumenge, que també estem oberts) va trobar un poll d’estornell al terrat. I el va agafar, pobre, que devia haver caigut d’un niu. Li va donar pa amb aigua —és ben sabut que els estornells mengen pa remullat, res de cucs ni marranades d’aquestes— i, com que estava ple de papus, el van rentar i tal. Aquest matí era mort.

A quarts de set d’avui, mitja hora abans de plegar veles, després de nou horetes i mitja treballant (sí, sí, que de puta mare, però nou i mitja) truca un senyor. Que ahora mismo he cogío unos patitos que cruzaban la carretera de RosAs, que deben haber patizao (o alguna cosa semblant m’ha dit) en la rotonda. I jo que li dic: —I per què els ha agafat?! —Mujer, que cruzaban la carretera! (sense mirar, imagino) —I la mare?! —Pues no sé, ahí no estaba. Evidentment, la mare no esperava mossegant-se les ungles a l’altre cantó de la carretera dient als seus nou estimats fills que miressin a banda i banda. A la mare se li deu haver fet petita la bassa de la rotonda i s’ha vist obligada a dir als seus deixebles: —Xatos, o pirem o morireu. Així que s’han posat en fila índia, tots ells, i han seguit la mare que, amb l’arribada del primer motor poc reduït (potser fins i tot el del mismísimo salvador de patos) ha cardat un bot alat i s’ha salvat per les plomes. I els petits, fot-li, corre! Enmig de l’espant, el senyor ha aturat el cotxe, ha fet aturar la resta d’intrèpids conductors i, amb dos “compinches” voluntaris més —sempre hi ha gent disposada a fer bones obres—, els ha acorralat, els ha pres i se’ls ha endut.

Fa un mes una dona va portar un mussolet caigut d’un niu. És habitual perquè són valents (comprensible, amb aquells ullassos) i es pensen que poden volar i patapam. El pare o la mare o tots dos, ara no sé qui és, tenen oïdes. I ulls. Ja el senten, el localitzen i li baixen menjar. Aquella senyora se’l va endur a Barcelona quinze dies (!). Quan el va portar semblava més un mussol d’en Potter i companyia que pas un animal salvatge. Sí, sí, salvatge, com els eriçons, grans amiguets dels humans, també, tan monos que són. I per salvatge entenem lliure.

Senyors salvadors d’ocells, ocellets i d’altres animalons, abans de segrestar cap fill aliè, feu un truc, si us plau. Pregunteu, consulteu, llegiu. La majoria d’ocells, tot i caure del niu (passa sovint en aquests dies de frenesí reproductor), tenen uns pares que, si no hi ha res de nou, se’n fan càrrec. El millor que podeu fer és deixar-los allà on són, de debò. Si teniu gats o gossos mireu que no se’ls mengin, però no els toqueu, no els renteu, no els “salveu”. Els aneguets, potser de nou n’haguessin aixafat tres, només. Però de nou ja veurem quants en sobreviuen ara (més tenint en compte que no som les seves marones, els humans).

Els eriçons entren i surten dels jardins de les cases, el de la nostra es diu ArturU. I travessa carrers i va i ve i folla amb l’eriçona veïna o amb qui li ve de gust. I després torna i se’ns menja els caragols i tots feliços i contents. I els nens el gaudeixen igual o més que dins d’una gàbia. No cal que els domestiquem. Si tenim por d’aixafar-los, fixem-nos-hi, no conduïm tant, anem en bici o caminant. No els salvem la llibertat, si us plau.

La bona intenció en aspectes que desconeixem hauria de quedar en això, en intenció. Gràcies.

Podeu trucar als agents forestals, a la policia local, als mossos o mirar, aquí http://www20.gencat.cat/portal/site/DAR/menuitem.8ea90a68a0f0f53053b88e10b031e1a0/?vgnextoid=5b6d650bc1393310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=5b6d650bc1393310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD si teniu algun centre de recuperació proper. 

Anuncis

4 pensaments sobre “Salvadors de llibertats

M'agrada que comentis

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s