Cada dia és Sant Jordi

I-love-books

Cada any és pitjor. La meva intolerància ha anat creixent amb els anys i crec que està a punt d’esdevenir al·lèrgia. Potser és perquè cada vegada aprenc una mica més i ja no puc llegir qualsevol cosa, que ja m’estic fent el meu propi criteri. La qüestió és que cada any, quan arriba Sant Jordi, més que tenir unes ganes boges de sortir i remenar llibres, de gastar-me la meitat dels estalvis i de seguir les llistes de més venuts, sento urgència de tancar la tele, no obrir els diaris, no escoltar la ràdio i desendollar-me de les xarxes socials. Per déu, quin empatx.

Dissabte vam tenir un dinar familiar amb les perles quasi fòssils de la família (93 i 86 aniversaris, celebràvem) i els nens van tenir el seu detallet. “Són els llibres de Sant Jordi” deia, a mode d’excusa, la meva tieta. La meva senyora tieta ha après, després de vuitanta-sis anys d’intensos estudis, a passar-se pel forro les preferències i demandes dels demés, sobretot de les mares de la família, i sobretot si es contraposen frontalment amb els seus interessos vers els més petits de la casa; però això és un altre tema que ara no cal discutir. Bàsicament perquè discutir amb la meva tieta és com parlar amb una gallina (en el sentit que et mira com si t’entengués i després fa el que li surt dels ous). Per sort per a nosaltres el seu costum de regalar llibres per Sant Jordi ja ens va bé.

A casa llegim molt (potser no molt moltíssim, però hi ha un hàbit força estable en fer-ho), també els nens. Des que han tingut sis o set mesos, hem llegit amb ells cada nit. El de vuit anys ja ho fa amb total autonomia des de en fa un parell. No som d’explicar contes sense el suport del llibre, ni d’inventar-nos grans històries asseguts als seus llits. Fem una cosa molt més fàcil per a nosaltres, asseure’ls a la nostra falda i passar junts les pàgines. Moltes vegades no llegim, o llegim molt més enllà del que hi ha escrit. No estic presumint, no ho fem perquè ens hi “obligui” l’escola ni perquè repetim un hàbit que vam aprendre de petits. Tampoc no ho fem perquè ens ho hagin ensenyat a la carrera. Ho fem perquè ens agraden les lletres, les històries, els móns paral·lels. I perquè a ells els agraden les il·lustracions i seure a la nostra falda, primer, i fer volar la seva ment ben lluny d’aquest món, després.

A casa comprem llibres, novel·les i contes amb freqüència. No visitem la biblioteca tant com seria d’esperar perquè ja quasi en tenim una a casa. També ens en regalen pels nostres aniversaris, en porten els reis, els caga el Tió. Així que quan arriba Sant Jordi no sentim unes ganes terribles de sortir i comprar, som addictes tot l’any. D’acord, és una festa catalana (d’aquelles que ens omplen la boca), una tradició que s’ha de mantenir i demés. Però és que és un dia tant d’atabalar-se que a nosaltres només ens serveix com a excusa per anar-hi una setmana més tard i comprar un parell de llibres que no hagin sortit a la llista de més venuts.

La meva recomanació per aquest any, des de la meva humil subjectivitat, és que si voleu comprar un llibre, compreu-ne dos, o tres, però no cal que sigui per Sant Jordi. A la llibreria del barri, del poble, sí, per favor. I, sobretot, desestimeu comprar (ni tan sols cal que els llegiu) els més venuts!

Anuncis

3 pensaments sobre “Cada dia és Sant Jordi

  1. Moltes gràcies. Efectivament has expressat tot el que pens també en relació a aquest dia. Segurament és una diada tradicional però tot el circ em sembla ridicul. Crec algún dia tindré una al·lergia també.
    Per ells qui llegeixen molt, una recomanció sembla ridiculíssim i per als altres … realment no cal fer-ho tampoc perquè aquests llibres “recomanació per al Sant Jordi” segurament agafen pols durant la seva vida en una prestatgeria sense ser llegit… Estic tan farta d’aquest circ. Gràcies. Llegeix més! Però no només al dia de Sant Jordi o perquè aquest llibre és una recomanació. Llegeix més, 365 dies al any!!!

M'agrada que comentis

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s