Sobre fites i canvis

Avui em plantejo seriosament —perquè ja fa dies que m’ho pregunto de passada— en quin moment arriba la certesa de deixar córrer una fita o, si més no, reformular-la.

Ha de deixar de competir un atleta quan intueix que no podrà aconseguir mai ser al podi? Quan es mira al mirall i veu, dia rere dia, un físic de naixement que no acompanya, per més que s’entreni, per més que s’hi esforci? Quan fa metre seixanta i el seu somni és competir en salt de perxa?

Doncs bé, després de rumiar-hi, aconsello que l’atleta frustrat canviï, al menys, la disciplina. Perquè una cosa és la cultura de l’esforç, el no defallir, i l’altra és la capacitat de realisme, l’acceptació de les pròpies limitacions, l’adaptabilitat emocional. És possible que el nostre estimat esportista trobi, en el canvi, un lloc digne en la marató o en la marxa atlètica, fins i tot.

fites

Perquè el perill que corre, si no és capaç d’acceptar-se, és quedar-se al sofà, criar panxa i maleir-se els gens. O bé continuar, obstinat i cec, fins a la mort, minant cada dia un bocí del seu somni.

Diuen que en l’atletisme, com en d’altres professions, i en part de la resta de la vida, el que compta és el camí, no la meta, que el que realment importa és participar. Però també queda clar que hi ha ments que no arriben a comprendre aquest raonament o que, possiblement, es neguen a compartir-lo, pel seu temperament i la seva intel·ligència; o tot o res.

I se’m planteja ara una pregunta paral·lela, que podria ser ben bé la resposta a la primera qüestió: com es transforma el somni d’una professió en el gaudi d’una afició?

Anuncis

M'agrada que comentis

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s